Hartowność stali

W wyniku hartowania stal otrzymuje strukturę martenzytyczną ( z małą ilością austenitu szczątkowego ), zapewniającą jej największą twardość w stanie hartowanym i optymalny poziom własności mechanicznych po następnym odpuszczaniu ( w stanie ulepszonym ). Twardość martenzytu zależy od zawartości węgla w stali, zależy natomiast od zawartości pierwiastków stopowych ani od warunków hartowania. Zdolność stali do tworzenia struktury martenzytycznej podczas oziębiania od temperatury austenityzowania nazywa się hartownością.

Hartowność nie ma związku z twardością martenzytu ale jest ściśle związana z krytyczną szybkością hartowania, określaną przez kinetykę przemian przechłodzonego austenitu, podczas chłodzenia ciągłego w zakresie dyfuzyjnym. Tak więc warunkiem utworzenia się w hartowanej stali struktury martenzytycznej bez produktów wcześniejszych przemian dyfuzyjnych jest stygnięcie stali z szybkością co najmniej równą szybkości krytycznej. Ponieważ kolei hartowany przedmiot stalowy nie stygnie w każdym miejscu swego przekroju z jednakową szybkością, struktura martenzytyczna powstaje tylko w części przekroju w której szybkość stygnięcia jest większa lub równa szybkości krytycznej. Im większa jest szybkość krytyczna, tym mniejsza jest hartowność stali i odwrotnie. Krytyczna szybkość hartowania a tym samym hartowność zależą przede wszystkim od składu chemicznego danego gatunku stali. Szybkość stygnięcia zależy zaś od wymiarów przekroju poprzecznego hartowanego przedmiotu oraz od zdolności chłodzącej ośrodka hartowniczego. Stale o dużej hartowności osiągają strukturę martenzytyczną bez współobecności produktów przemian dyfuzyjnych nawet o dużych przekrojach i powolniejszym chłodzeniu na przykład w oleju lub na powietrzu.

Stale o małej hartowności przehartowują się na wskroś tylko w małych przekrojach i wymagają intensywniej oziębiającego ośrodka hartowniczego; w grubszych przekrojach hartuje się – nawet przy intensywnym oziębianiu – tylko do pewnej głębokości. Za względną miarę hartowności przyjmuje się często głębokość – zasięg warstwy zahartowanej na przekroju pręta o określonej średnicy, hartowanego w ustalonych warunkach. Głębokość warstwy mierzy się albo na podstawie wyglądu przełomu próbki – stale narzędziowe węglowe – albo według wyników badań mikroskopowych lub pomiarów twardości na przekroju. Przy posługiwaniu się obydwoma ostatnimi sposobami ustala się granicę pomiędzy zahartowaną warstwą powierzchniową a niezahartowanym rdzeniem strefę przejściową w której występuje około 50% martenzytu i 50% przemian dyfuzyjnych. Do ustalenia twardości strefy półmartenzytyczej służy wykres wyznaczony doświadczalnie uzależniający ją od zawartości węgla w stali. Inną względną miarą hartowności jest średnica krytyczna, to jest największa średnica jaką mogą mieć pręty hartowane, która przy danej intensywności oziębiania pozwala jeszcze na uzyskanie żądanej zawartości martenzytu w środkowej ( osiowej ) strefie przekroju. Bezpośrednie określenie średnicy krytycznej wymaga hartowania pewnej liczby prętów o różnych średnicach w danym ośrodku hartowniczym, następnie przecinanie ich i mierzenie twardości na przekrojach.  Bezwzględną bo niezależną od ośrodka chłodniczego, miarą hartowności jest idealna średnica krytyczna D1 . Jest to średnica krytyczna dla doskonałego, nie istniejącego ośrodka chłodzącego o nieskończenie dużej zdolności chłodzącej, czyli o nieskończenie dużym współczynniku intensywności chłodzenia.o kurde, ale tam musi być gorąco .

Related Post

Trudny transport pianin Fortepiany i pianina są bez wątpienia pięknymi instrumentami, które sprawiają , że wnętrze każdego pomieszczenia staje się wyjątkowe. Piękne, smukłe linie na czarnej, błyszczącej powierzchni, biel klawiszy oraz napięte w oczekiwaniu struny sprawiaj...
Kolorowe fototapety Obecność kolorowych tapet z najróżniejszymi motywami nie jest już niczym nowym, gdyż takie projekty są stosowane coraz częściej i coraz bardziej rozpowszechniane. Dzięki coraz lepszej jakości technologii z zastosowaniem jakiej produkowane są  f...
Jak produkowane są drzwi obecnie W dzisiejszym tempie życia mało kto zwraca uwagę na jakość. Liczy się często szybkość, co nie jest dobrym rozwiązaniem. To samo tyczy się branży budowlanej. Często wybieramy oferty dające nam szybkie i gotowe pomysły, ale i także gorsze jakości...
Systemy nawadniające – podlewanie automatyczne Jeśli normalnie dbamy o nasz ogród i pożądamy, by spojrzał jak najpiękniej, a roślinki w nim znajdujące ówczesny jak najzdrowsze i w rzetelnej formie, na pewno nie możemy darować o właściwym nawadnianiu ogrodu. Jeżeli posiada się wiele wolnego czas...
Wyroby hutnicze na zamówienie Każdy chyba jest w stanie sobie wyobrazić jakim problemem może być dla firmy budowlanej nagły brak określonego rodzaju materiałów – szczególnie jeśli są to na przykład jakieś drobne elementy konstrukcyjne ze stali potrzebna na wczesnym etapie budowy....
Obrusy do gastronomii ? bawełniane czy plamoodporn... Wybór odpowiedniego nakrycia stołu do restauracji to coś więcej niż tylko zakup kilku kompletów konfekcjo obrusowej. Ponieważ lokal gastronomiczny jest miejscem, gdzie zwykle znajduje się kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt stolików, trudno jest ...